Dla wielu z nas próby naśladowania dań przyrządzanych przez nasze mamy i babcie są bardzo stresujące, dlatego też zamiast konkurować warto poszukać jakieś alternatywy. Taką alternatywą będzie z pewnością młoda kapusta z akcentem azjatyckim.
Składniki
kapusta
20 g słoniny
30 g świeżych grzybów shitake
koperek
szczypiorek
mąka
vegeta, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie
Kapustę kroimy na pół i szatkujemy. Umyty i osuszony szczypior kroimy drobniutko. Do wysokiego garnka wlewamy troszkę wody, tak aby szczypior i kapusta dusiły się, ale nie pływały w wodzie. Następnie dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko posypujemy vegetą. Gotujemy do momentu aż kapustka będzie miękka, w razie potrzeby uzupełniając wodę w garnku.
Podczas, gdy kapusta się gotuje, myjemy dokładnie grzyby i kroimy je w paski. Wrzucamy je na rozgrzane na patelni masło. Czekamy aż się leciutko podsmażą. Gdy zaczną brązowieć wrzucamy je do kapusty i zmniejszamy ogień.