Patison z piekarnika

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 20-06-2012 r.

Nie jest to tradycyjna zapiekanka warstwowa. To po prostu zdrowe warzywo – patison. Zapieczony w całości zachowuje smak i aromat. Swoim kształtem zaś i rumianym wyglądem zachęca do natychmiastowego zjedzenia. Zabierzmy zatem dwa patisony z targu i wypróbujmy ten prosty przepis.

Składniki

2 patisony (po 50 dag)
szklanka wywaru z warzyw lub rosołu
3 szklanki mleka
szklanka śmietany
3 żółtka
15 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
8 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
tarta bułka
szczypta cukru
curry
sól

Wykonanie

Patisony obieramy i płuczemy. Następnie wkładamy do wrzącego osolonego mleka, rozcieńczonego szklanką wody i gotujemy pod przykryciem około 10 min.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i czekamy aż odda swój cudowny aromat. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i powoli wlewamy wywar lub rosół, mieszając doprowadzamy do zagotowania.

Jak już doprowadzimy całość do wrzenia, patelnię zdejmujemy z ognia i zaciągamy sos śmietaną i żółtkami. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy połową sera i natką pietruszki. Przyprawić do smaku curry i solą.

Ugotowane patisony układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy pozostałym serem i tartą bułką, i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w temp. 18 stopni do czasu aż się zarumieni. Podajemy z pieczywem.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28634 )
Array ( [docId] => 28634 )

Array ( [docId] => 28634 )