Składniki
2 patisony (po 50 dag)
szklanka wywaru z warzyw lub rosołu
3 szklanki mleka
szklanka śmietany
3 żółtka
15 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
8 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
tarta bułka
szczypta cukru
curry
sól
Wykonanie
Patisony obieramy i płuczemy. Następnie wkładamy do wrzącego osolonego mleka, rozcieńczonego szklanką wody i gotujemy pod przykryciem około 10 min.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i czekamy aż odda swój cudowny aromat. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i powoli wlewamy wywar lub rosół, mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Jak już doprowadzimy całość do wrzenia, patelnię zdejmujemy z ognia i zaciągamy sos śmietaną i żółtkami. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy połową sera i natką pietruszki. Przyprawić do smaku curry i solą.