Nasze pomidory są pieczone, tym samym mniej kaloryczne niż wysmażone na oliwie, przesiąknięte tłuszczem warzywa. Nie bójcie się, że nie wyjdą! Cała sztuka tkwi w doborze pomidorów – powinny być duże, żeby nadzienie nie wypłynęło i jędrne, aby zachowały swój okrągły kształt.
Składniki
4 zielone pomidory – duże i dojrzałe
100 g koziego sera
szczypta cukru
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Bazyliowy winegret:
łyżka suszonej bazylii
5 świeżych listków bazylii
łyżka orzeszków piniowych
ząbek czosnku
sól
3 łyżki oliwy z oliwek, extra vergine
Wykonanie
Umyj dokładnie pomidory i przekrój je poziomo na 2 części (dół większy od góry!). Nastaw piekarnik na 150°C. Delikatnie wyskrob miąższ łyżeczką ze spodniej części (trochę ziarenek i pomidorowego soku może w środku zostać, nie przejmuj się!), posyp wnętrze cukrem, solą, pieprzem i włóż do każdego warzywa po ¼ koziego sera. Przykryj je odciętą górą, umieść na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Możesz kontrolować czas pieczenia, podnosząc delikatnie pomidorowe wieczka i patrząc czy kozi ser się już roztopił.