Pomidory z nadzieniem kukurydzianym

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Zamiast przygotowywać sałatkę jarzynową, zróbmy dla odmiany pomidory z nadzieniem kukurydzianym. Składniki farszu niewiele odbiegają od pospolitej jarzynówki. Goście z pewnością chętniej sięgną po coś nowego i zachęcająco wyglądającego. Gdy estetyką pobudzicie wyobraźnie gości, ciekawość smaku potrawy weźmie górę.

Składniki

8 dojrzałych pomidorów
8 liści sałaty
natka pietruszki
4 małe jajka ugotowane na twardo

Farsz:

puszka kukurydzy w zalewie
duży ząbek czosnku
płaska łyżka posiekanych korniszonów
czubata łyżka posiekanych marynowanych grzybów
1/2 szklanki majonezu
łyżka zieleniny

Wykonanie

Z pomidorów ścinamy wierzch i łyżeczką usuwamy miąższ i pestki. Przygotowane wnętrza lekko oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie farszu. Zaczynamy od posiekania jajek, które łączymy z odsączoną kukurydzą, posiekanymi korniszonami, grzybkami, zieleniną i posiekanym czosnkiem. Do całości dodajemy majonez i do smaku lekko doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy schłodzone pomidory. Na wierzchu układamy kompozycję z natki pietruszki.

Czerwone pomidory najbardziej apetycznie wyglądają na liściach zielonej sałaty. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28622 )
Array ( [docId] => 28622 )

Array ( [docId] => 28622 )