Jak ją przechowywać? Niestety sałata psuje się bardzo szybko. Poza lodówką najlepiej trzymać ją w plastikowym worku albo z korzeniem zanurzonym w naczyniu z wodą. Trzeba ją jednak wtedy zjeść w przeciągu 1 dnia. W lodówce wytrzymuje do 4 dni, jednak wówczas również warto owinąć ją plastikową folią. Jeżeli kupimy sałatę już pociętą i gotową do spożycia, trzymajmy ją w sklepowym opakowaniu przez 2-3 dni w lodówce.
To liściaste warzywo można także uprawiać w domu metodą hydroponiczną – dzięki korzonkom na stałe zanurzonym w bogatej w składniki mineralne wodzie, okres jej przydatności znacznie się wydłuża. Sałata zupełnie nie nadaje się do zamrażania.
Jak przygotować sałatę do spożycia? Oderwij od główki liście i umyj je dokładnie jeden po drugim pod bieżącą wodą. U nasady liści i przy korzeniu zazwyczaj znajduje się najwięcej ziemi, a więc także substancji toksycznych i pestycydów używanych do ochrony roślin – zwróć więc szczególną uwagę na oczyszczenie tych miejsc!