Surówka z rzodkiewek i ogórków

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Często wspominam surówki przygotowywane przez moją mamę. Królowały w nich warzywa z własnego ogródka. Dzisiaj też zachęcam do własnych upraw. Jeśli jednak nie mamy własnego ogródka, warto mieć jednego zaufanego sprzedawcę, który dba o to, by produkty, który sprzedaje były z ekologicznych upraw. A dobre warzywa warto uświetnić pysznym sosem. Oto pomysł na jedną z prostych surówek.

Składniki

2 duże pęczki rzodkiewek
2 świeże ogórki
4 młode cebulki wraz ze szczypiorkiem

Sos:

szklanka śmietany
szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka ugotowane na twardo
łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Wykonanie

Opłukane rzodkiewki kroimy w półplasterki, dodajemy obrane i pokrojone ogórki oraz cebulki.

Przygotowujemy sos: rozcieramy musztardę z cukrem, łączymy ze śmietaną i jogurtem, do tego dodajemy posiekane jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i zalewamy surówkę.

Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28628 )
Array ( [docId] => 28628 )