Obiad i znowu rozmyślanie jaka surówka. Wystarczy trochę pokombinować – seler, jabłka, orzechy i pyszny dodatek gotowy. Smak orzechów świetnie komponuje się z selerem. Jak zostanie coś po obiedzie, gwarantuję, że szybko zniknie na podwieczorek. Dla lubiących ananasy, proponuję wersję wzbogaconą. Polecam oczywiście z kawałkami świeżego owocu.
Składniki
15 dag selerów
połówka cytryny
25 dag jabłek
5 dag orzechów włoskich
1/8 l majonezu
łyżeczka siekanej natki pietruszki
Wykonanie
Selera myjemy i ścieramy na tarce o drobnych otworach – całość skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i zmielone orzechy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem.
Jeśli mamy ochotę na lżejszą wersję, majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym.