Jajka na szparagach można podać na wiosenne śniadanie jedzone na świeżym powietrzu. Można też uczynić z nich ciepłą przekąską podaną z chrupiącą bagietką lub danie główne podane z ziemniakami z wody.
Składniki
pęczek zielonych lub białych szparagów
3 łyżki masła
2 jajka
sól, pieprz
łyżka octu
szczypiorek
Wykonanie
Przygotowanie szparagów
Przygotowujemy szparagi odłamując zdrewniałe końce. Gotujemy szparagi na parze albo w małej ilości wody (główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody) kilka minut aż będą jędrne. Po odcedzeniu rozkładamy szparagi na dwa talerze. Posypujemy je solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem. Na każdej porcji szparagów kładziemy jajko w koszulce i posypujemy je solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.