Szparagi z jajkiem w koszulce

Kategoria: Warzywa
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 19-06-2012 r.

Soczysta zieleń szparagów, a na niej biel białka kontrastująca z wypływającym żółtkiem to wykwintny widok. Jajka w koszulkach podane na szparagach to proste i szybkie ale też bardzo pyszne i wiosenne danie.

Jajka na szparagach można podać na wiosenne śniadanie jedzone na świeżym powietrzu. Można też uczynić z nich ciepłą przekąską podaną z chrupiącą bagietką lub danie główne podane z ziemniakami z wody.

Składniki

pęczek zielonych lub białych szparagów
3 łyżki masła
2 jajka
sól, pieprz
łyżka octu
szczypiorek

Wykonanie

Przygotowanie szparagów

Przygotowujemy szparagi odłamując zdrewniałe końce. Gotujemy szparagi na parze albo w małej ilości wody (główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody) kilka minut aż będą jędrne. Po odcedzeniu rozkładamy szparagi na dwa talerze. Posypujemy je solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem. Na każdej porcji szparagów kładziemy jajko w koszulce i posypujemy je solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Przygotowanie jajka w koszulce

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem jednej łyżki octu i szczyptą soli. Wbijamy jajko do miseczki. Ustawiamy pod garnkiem średni ogień, mieszamy wprawiając wodę w ruch wirowy i wylewamy do niej jajko. Jeśli zajdzie taka potrzeba utrzymujemy jajko w formie za pomocą łyżki. Gotujemy około 3–4 minut (białko powinno być ścięte a żółtko płynne). Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową.

Można gotować więcej niż jedno jajko jednocześnie, ale należy uważać by jajka się nie połączyły.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28632 )
Array ( [docId] => 28632 )