Szparagi z olejem sezamowym

Kategoria: Warzywa
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 19-06-2012 r.

Już są! Rozpoczął się sezon na szparagi. Korzystajmy z nich, eksperymentujmy i wykorzystujmy je w kuchni. Bo sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko około miesiąca. Sprawdź, jak zrobić pyszne szparagi na sposób azjatycki.

Składniki

pęczek szparagów
4 plastry bekonu/boczku pociętego w cienkie plasterki
olej sezamowy
łyżka ziaren białego sezamu
łyżeczka oliwy z oliwek

Wykonanie

Na grillową patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy bekon/boczek aż będzie rumiany. Dorzucamy szparagi i podsmażamy przez kilka minut. Delikatnie solimy i polewamy olejem sezamowym. Smażymy jeszcze chwilę, podrzucając szparagi. Na koniec posypujemy ziarnami sezamu.

Uwaga! Młodym zielonym szparagom wystarczy odciąć same końcówki. W starszych, twardszych i łykowatych należy odłamać całą twardą końcówkę i obrać mniej więcej do połowy (w zależności gdzie kończy się twarda skóra).

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28633 )
Array ( [docId] => 28633 )