Warzywa sezonowe: szparagi w sosie beszamelowym

Kategoria: Warzywa
Autor: Grabowska-Peda Marta
Data: 23-05-2012 r.

Wiosna to nie tylko najpiękniejsza pora roku, ale także sezon świeżych warzyw i owoców. W maju prawdziwym rarytasem są szparagi: zielone, białe – bez znaczenia, ważne aby je odpowiednio przygotować, podać i udekorować.

Składniki

pęczek szparagów (najlepiej zielonych, ponieważ nie trzeba ich obierać, co może być kłopotliwe)
kilka plasterków szynki, najlepiej parmeńskiej
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła roślinnego (zwykłe będzie się przypalać)
mleko
3 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek

Wykonanie

Szparagi płuczemy letnią wodą i odcinamy końcówki (około 2 cm), żeby po przygotowaniu były miękkie. Gotujemy wodę w wysokim garnku, którą należy lekko osolić i lekko posłodzić. Następnie ustawiamy szparagi pionowo, główkami do góry. Uwaga! Główki szparagów mogą wystawać ponad poziom wody – ugotują się na parze.

Po ok. 10 minutach wyjmujemy szparagi z wody. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy oliwą i układamy na nim szparagi, które wcześniej zawijamy w szynkę – kilka gałązek w jeden plasterek.

Sos beszamelowy

Następnie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło roślinne, dodajemy mąkę i tyle mleka, żeby stanowiło gęsty sos. Po rozpuszczeniu składników garnek należy zdjąć z ognia, ponieważ sos szybko gęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty, należy dodać mleka.

Do rozpuszczonych składników dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową (do smaku) oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Przygotowanym sosem polewamy szparagi i wstawiamy na 20 min do nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni). Na 3 minuty przed końcem pieczenia możemy posypać odrobiną startego sera typu parmezan.

Dekoracja

Przygotowane szparagi wyjmujemy na duży talerz i dekorujemy np. listkami bazylii. Do tej potrawy doskonale pasuje lampka czerwonego, wytrawnego wina.

Grabowska-Peda Marta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28618 )
Array ( [docId] => 28618 )

Array ( [docId] => 28618 )