Warzywa surowe zapiekane

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Warzywa, podobnie jak owoce, są głównym źródłem niezbędnych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Powinny wchodzić w skład pożywienia, szczególnie dzieci i młodzieży. Wiosną, kiedy mamy do wyboru szeroki wachlarz świeżych warzyw nie musimy się ograniczać. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakim czasem dysponujemy. Dzisiaj przepis na szybkie danie warzywne.

Składniki

1 kg różnych warzyw (buraki, papryka, marchew, cebula, groszek, kalafior, kapusta, seler, por, pietruszka)
5 dag masła
sól
1/3 l sosu koperkowego

Wykonanie

Wszystkie warzywa czyścimy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych otworach (korzeniowe) lub kroimy w paseczki (np. paprykę). Specjalne naczynie do zapiekania smarujemy grubo masłem i warstwami układamy warzywa. Na samo dno dajemy tarte buraki. Każdą warstwę lekko solimy i układamy w kawałeczkach masło. Ostatnią warstwę mocno przyciskamy i przykrywamy szczelnie pokrywą. Wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy około 30 min.

Danie to możemy zjeść samo lub podać jako dodatek do dania głównego.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28624 )
Array ( [docId] => 28624 )