Doskonale znany nam bakłażan znany jest również jako oberżyna, chociaż posiada również inne, mniej znane nazwy – psianka podłużna, czy gruszka miłosna. Pochodzi z Afryki, Egiptu, Arabii i Indii, chociaż niektórzy uprawiają go również w Polsce.
Składniki
2 średnie bakłażany
5 niedużych pomidorów
1/4 kg sera feta
2 ząbki czosnku
cebula
sól, pieprz, bazylia do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie
Bakłażany należy umyć, pokroić na paski o grubości ok. 0,5 cm, posolić i położyć na 10 minut na ręczniku papierowym. Część bakłażana pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie z oliwek. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki, a następnie pokroić na drobno i podsmażyć na oliwie.
Dodać podsmażone kawałki bakłażana i razem doprawić drobno posiekanym czosnkiem, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, pieprzem, solą i bazylią. Miłośnicy ryżu mogą do pomidorów dodać ugotowany ryż, natomiast ci, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa – drobno pokrojone kawałki kurczaka lub indyka, które dobrze usmażyć przed połączeniem z pomidorami.