Curry pochodzi z Indii, gdzie oznacza sos, który podaje się z pieczywem bądź ryżem. Istnieje wiele odmian tej potrawy, a o jej niepowtarzalnym smaku decyduje przede wszystkim odpowiednio dobrana kompozycja przypraw tzw. masala, ugnieciona wcześniej w moździerzu. Wiosną, kiedy mamy wysyp młodziutkich warzyw proponuję wypróbowanie przepisu na lekkie curry, gdzie będą one podstawowym składnikiem.
W ciągu ostatnich kilku lat potrawa ta została rozpowszechniona na Azję Południowo –Wschodnią, stając się jednym z podstawowych dań w wielu azjatyckich domach oraz Europę, gdzie również zyskała grono miłośników.
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego lub ghee (klarowane masło)
- 5 zielonych łupin kardamonu
- 1 łyżeczka kminu indyjskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki zmielonej kurkumy
- 3 m kawałek imbiru startego na tarce
- 4 goździków
- 1 mała laska cynamonu
- 2 szalotki pokrojone w piórka
- 4 liście suszonych liści curry- opcjonalnie
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka chili- jeśli chcemy zaostrzyć potrawę
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Warzywa według własnych upodobań. Moja propozycja:
- 2 młode marchewki
- 3 młode ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1/3 kalafiora
- Mała kalarepka
- Zielony groszek (najlepiej cukrowy, w strąkach)
Przygotowanie
Na rozgrzanym w wysokim garnku oleju bądź ghee podsmażamy około 30 sekund kardamon, kmin rzymski, goździki i laskę cynamonu . Następnie dodajemy kolendrę, kurkumę oraz opcjonalnie chill i suszone liście curry. Po 4-5 minutach wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku i imbir. Gdy cebula się zeszkli, a czosnek i imbir zmiękną, dodajemy warzywa pokrojone w większą kostkę, a w przypadku kalafiora podzielone na różyczki. Należy pamiętać, że warzywa mają różny czas gotowania, dlatego należy najpierw wrzucić, te które się dłużej gotują i stopniowo dodawać kolejne, potrzebujące mniej czasu na ugotowanie. W momencie wrzucenia pierwszych warzyw do garnka zalewamy wszystko wodą, tak aby tylko je zakrywała i dodajemy soli. Wszystko dusimy do momentu jak warzywa trochę zmiękną, ale się nie rozgotują (ok. 15-20 minut). Na koniec dodajemy jogurt naturalny, mieszamy wszystko i jeszcze przez ok.1-2 minuty nie zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ryżem basmati bądź pieczywem