Lactuca sativa L., jak brzmi naukowa nazwa sałaty siewnej, jest rośliną składającą się w 95% z wody. Zawiera także mnóstwo witamin A, E oraz z grupy B, poza tym minerały: wapń, fosfor, potas i żelazo. Warzywo to zazwyczaj kojarzy nam się z sałatkami, jednak można je również wykorzystywać do potraw ciepłych. Wypróbujcie nasze zapiekane danie!
Składniki
małe opakowanie chleba tostowego, pokrojonego w kostkę
200 g mozzarelli, startej
150 g żółtego sera, startego
150 g szynki, pokrojonej w paseczki
główka sałaty rzymskiej lub masłowej, pokrojonej w paseczki (może być też rukola)
pomidor, sparzony
50 g majonezu
150 ml śmietany 18%
100 ml mleka
łyżka czosnku w proszku
1-2 szczypty startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
trochę margaryny, do natłuszczenia formy
trochę mąki, do posypania formy
50 g świeżo startego parmezanu
pomidor, pokrojony w plasterki
Wykonanie
W dużej misce wymieszaj razem chleb tostowy, mozzarellę, żółty ser, szynkę i sałatę albo rukolę. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w cząstki pomidora. W drugiej misce wymieszaj dokładnie majonez, śmietanę i mleko – przypraw je czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wlej zawartość drugiej miski do tej pierwszej i ponownie wszystko wymieszaj.
Natłuść margaryną szklaną lub teflonową, prostokątną formę do pieczenia (ok. 20 x 23 cm), oprósz w środku mąką i ostrożnie przełóż do niej serowo-chlebową mieszankę. Posyp wierzch startym parmezanem, a na końcu udekoruj plasterkami pomidora. Zapiekaj w temperaturze 180°C około 30 minut. Jedz na ciepło!