Poniżej zamieszczam dwa przepisy na łatwe, lekkie i orzeźwiające sałatki z sałatą lodową w roli głównej. Wypróbujcie je zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się tak dużo jeść. Jeśli położymy obok nich na talerzu np. grillowany filet z kurczaka, już mamy gotowy pyszny i zdrowy obiad.
Sałatka z jabłkami i krewetkami
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 200 g koktajlowych krewetek
- 2 duże zielone jabłka (np. Granny Smith)
- 2-3 łyżki gotowej pasty krewetkowej (takiej jak do smarowania pieczywa)
Przygotowanie:
Dokładnie umyj sałatę, pokrój liście na mniejsze kawałki. Umyj także jabłka, pokrój je na bardzo cienkie plasterki, usuwając rzecz jasna gniazda nasienne (skórkę zostaw!). Wymieszaj sałatę z jabłkami w salaterce, dodaj koktajlowe krewetki z opakowania (razem z odrobiną zalewy). Teraz pora na pastę krewetkową – rozprowadź ją równomiernie na sałacie i pomieszaj. Posól i popieprz do smaku jeśli danie nie jest dość pikantne. Dla dekoracji połóż na wierzchu kilka całych krewetek.
Sałatka Caesar
Co prawda klasyczną sałatkę Caesar zawsze obowiązkowo przygotowuje się z sałaty rzymskiej, jednak wersja z sałatą lodową również jest przepyszna. Ja wolę właśnie taką, nietypową jej wersję. Jest bardziej soczysta i chrupiąca, co jeszcze lepiej podkreślają grzanki.
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 szklanka startego parmezanu
Dressing:
- 3 ząbki czosnku
- 4 filety anchois
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka majonezu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Grzanki:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 4-6 kromek pieczywa tostowego
Przygotowanie:
Najpierw zrób grzanki – wymieszaj w miseczce wszystkie składniki z wyjątkiem chleba tostowego, a następnie wrzuć pokrojone w kostkę pieczywo - wymieszaj, aby sos równomiernie je pokrył. Wstaw je na ok. 5 min do rozgrzanego do 180°C piekarnika (możesz również podsmażyć pieczywo na patelni, uważaj jednak aby się nie przypaliło!).
Teraz dressing – rozgnieć widelcem filety anchois i zmiksuj je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól, pieprz, sok cytrynowy, sos Worcester, musztardę Dijon, majonez, na samym końcu zaś oliwę – wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej jeszcze trochę oliwy.
Umyj sałatę i porwij jej liście na mniejsze kawałki; włóż je do dużej salaterki. Na nią wyłóż grzanki i starty parmezan. Polej wszystko dressingiem i wymieszaj.