Zielona sałata z pikantnym sosem

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Misa z chrupiącą, świeżą sałatą i pysznym sosem nie potrzebuje towarzystwa innych potraw. Sama w sobie jest ucztą dla podniebienia. A jeszcze jak może towarzyszyć jej kieliszek białego wina to nie potrzebny jest już pyszny soczysty kawałek wołowiny. Jednakże sałata z moim sosem także niebywale dobrze do niego pasuje. Ale decyzję, jaka to będzie uczta, pozostawiam Tobie.

Składniki

duża głowa sałaty

Sos:

6 łyżek oleju lub oliwy
łyżeczka musztardy stołowej
2 łyżki octu winnego
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
łyżeczka cukru pudru
2 łyżki śmietany kremówki
surowe białko

Wykonanie

Opłukane, obsuszone i rozdrobnione liście sałaty układamy w salaterce. Proszę pamiętać, że sałata najlepiej lubi ludzkie ręce, więc nie używajmy do niej noża.

A teraz bierzemy się za przygotowanie sosu. Białko miksujemy ze szczyptą soli, papryką i cukrem pudrem. Następnie dodajemy musztardę i ocet winny. Gdy składniki dokładnie się połączą, stopniowo dodajemy olej (oliwę) oraz śmietanę. Powstałym sosem zalewamy sałatę i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.

Liście sałaty są wyjątkowo niskokaloryczne dlatego można je jeść bezkarnie.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28629 )
Array ( [docId] => 28629 )