Dobowa porcja energii przeliczana na kilokalorie powinna w tym okresie wynosić od 220 do 250 kcal. Nie różni się więc ona znaczne z okresu sprzed ciąży. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie nie zmienia się. Dopiero w drugim i trzecim rośnie o około 300 kcal na dobę.
Dieta kobiety ciężarnej ma być zdrowa. Oznacza to pięć, sześć regularnych posiłków w ciągu doby, o niezbyt dużej objętości. Powinna składać się z produktów z pełnego ziarna zbóż, przetworów mlecznych, chudego mięsa i dużych ilości świeżych warzyw i owoców. Nie zapomnij o rybach, ponieważ dostarczają organizmowi cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zadbaj o odpowiednią ilość płynów w diecie. Najlepiej posłuży Ci niegazowa woda mineralna.
Niezwykle ważne jest dostarczanie organizmowi wapnia. Potocznie mówi się, że każde dziecko kosztuje nas jeden ząb. Jak w każdym powiedzeniu jest trochę racji. Mała podaż wapnia może powodować problem z uzębieniem. Aby temu zapobiec, należy spożywać produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, sery). Oprócz wapnia ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka odgrywają żelazo, jod, kwas foliowy i witamina A.