Lipidogram to badanie poziomu poszczególnych frakcji lipidów, trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego w osoczu krwi żylnej. Badanie należy przeprowadzić na czczo, co oznacza co najmniej ośmiogodzinną przerwę od ostatniego posiłku. Na kilka dni przed badaniem zaleca się dietę lekkostrawną oraz rezygnację z napojów alkoholowych.
Prawidłowe wartości lipidogramu przedstawiają się następująco:
- cholesterol całkowity poniżej 190 mg/dl,
- trójglicerydy poniżej 150 mg/dl,
- LDL mniej niż 115 mg/dl
- HDL powyżej 46 mg/dl u kobiet i 40 mg/dl u mężczyzn.
Wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu oznacza zwiększone ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Występują dwa podtypy cholesterolu: HDL (potocznie zwany dobrym cholesterolem) i LDL (tzw. zły cholesterol). Rolą tego pierwszego jest eliminacja cholesterolu z tkanek do wątroby, stąd też jego wartości powinny być wysokie. Natomiast LDL to frakcja cholesterolu o niskiej gęstości. Jego nadmiar odkłada się w świetle tętnic tworząc blaszkę miażdżycową a tym samym zwężając naczynia wieńcowe.
Czy można coś zrobić, aby obniżyć poziom złego cholesterolu? Tak i to nawet o 20%. Wystarczy, że swojej diety wyeliminujemy pokarmy bogate w tłuszcze nasycone a zastąpimy je tłuszczami nienasyconymi; najlepsza będzie oliwa z oliwek. Dodatkowo zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich a także produktów wysokobłonnikowych.