Do popularnych przyczyn nadwrażliwości zaliczyć można zbyt intensywne szczotkowanie i nadużywanie środków wybielających. Innymi powodami występującej nadwrażliwości mogą być mikrourazy zębów, wady zgryzu, bruksizm (zgrzytanie zębami), a także choroby dziąseł, wskutek których odsłonięte zostają szyjki zębowe.
W patogenezie ważną rolę odgrywa również dieta. Niektóre pokarmy (słodkie soki i napoje, cytrusy) powodują zmianę Ph śliny w kierunku kwaśnym a to z kolei powoduje rozpuszczanie ochronnego szkliwa.
By uniknąć przykrych dolegliwości należy zadbać o odpowiednią szczoteczkę. Powinna być ona miękka i mieć włosie o różnej długości. Nie należy myć zębów bezpośrednio po zjedzeniu cytrusów, bo może to doprowadzić do utraty szkliwa. Kontroluj zęby u stomatologa przynajmniej raz w roku. Gdy pojawią się dolegliwości nie zwlekaj z wizytą u dentysty.
W walce z nadwrażliwością można zastosować wiele metod. Najpierw stosuje się specjalne pasty i żele domowego użytku. Jeżeli to nie pomaga, stomatolog wykonuje zabieg fluoryzacji. Polega on na pokryciu szkliwa preparatem z fluorem. Inną metodą jest tak zwana stymulacja mineralizacji, a więc pokrycie zębów preparatem zawierającym wapń i fosfor w dużym stężeniu.