Jak w sposób naturalny podnieść odporność organizmu

Autor: Orzeł Barbara
Data: 21-12-2012 r.

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na różne infekcje, często wynikające z obniżonej odporności. Na rynku znajduje się cale mnóstwo preparatów i sztucznych witamin mających poprawić nasze zdrowie, samopoczucie i ogólną kondycje. Tylko co zrobić jeśli ktoś nie chce łykać pastylek a chciałby w sposób naturalny podnieść odporność swojego organizmu?

Często zapominamy, iż w naszej codziennej diecie dużo jest produktów, po które w okresie jesienno-zimowym powinnyśmy częściej sięgać i czerpać korzyści z bogatej oferty witaminowej, która w efekcie powoduje, iż nasz organizm lepiej broni się przed złą pogodą i infekcjami.

Właściwości cytryny

W naszej kuchni i naszym codziennym menu powinny pojawić się owoce cytrusowe - a w szczególności cytryny. Są bogate w witaminę C, potrzebną do wytwarzania białych krwinek i co za tym idzie do walki z wirusami i bakteriami. Stosowana często (np. dodawana do herbaty czy domowej sałatki) pomaga w zwalczaniu przeziębienia i kataru. Łagodzi ból gardła i wzmacnia układ odpornościowy.

Należy pamiętać, aby nie wyciskać jej bezpośrednio do wrzącej wody, kiedy robimy herbatę tylko odczekać parę minut i dodać kiedy woda będzie troszkę chłodniejsza, aby zachować cale dobrodziejstwo witamin.

Właściwości miodu

Innym produktem, który powinien być obecny zimą w naszej kuchni jest miód. Zawiera on swoisty, naturalny antybiotyk - inhibinę, która skutecznie walczy z bakteriami atakującymi górne drogi oddechowe. Inhibina we współpracy z tymolem, cyneolem i rutyna, zawartymi w miodzie, doskonale chroni i uodparnia organizm.

Skuteczna profilaktyczna dawka dzienna miodu dla dorosłego człowieka to od trzech do pięciu łyżek rozpuszczonych w ciepłej wodzie, podzielonych na trzy porcje w trakcie dnia.

Właściwości papryki

Do wszelkich kanapek doskonale pasuje czerwona papryka. Wiele osób nie wie, że zawiera ona więcej witaminy C niż cytrusy.

Wzmacnia naszą skórę i jest źródłem beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne, czyli miażdżycę, cukrzycę czy nowotwory.

Właściwości czosnku

Czosnek, jedzony częściej w okresie jesienno-zimowym, uodparnia, usprawnia odkrztuszanie i ma właściwości bakteriobójcze. Jeśli komuś przeszkadza specyficzny zapach, zaleca się po zjedzeniu czosnku spożycie natki pietruszki. Czosnek obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zapobiega miażdżycy. Jest źródłem magnezu, żelaza, cynku i manganu, miedzi i molibdenu, a także witamin z grupy A, B, C, E.

Właściwości imbiru

Imbir dodawany jest do herbaty, smażony z jajecznicą, a także dodawany do sałatek. Warto po niego sięgać, ponieważ uodparnia organizm i obniża cholesterol. Jest źródłem potasu, magnezu, miedzi i witaminy B6. Ma właściwości antyoksydacyjne czyli wspomagające naturalne mechanizmy obronne komórek, zwalcza grypę i gorączkę. Jest naturalnym środkiem antywirusowym.

Właściwości kiszonej kapusty

Kiszona kapusta to super dodatek do ryby. Zaleca się jej częste spożywanie ze względu na zawarte w niej witaminy z grupy B, C, K, a także wapń, żelazo, potas, błonnik. Sok z kapusty oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne.

Wymienione wyżej produkty to tylko niektóre składniki z długiej spożywczej listy, zalecane do częstszego spożycia w czasie jesienno-zimowych chłodów. Również marchew, olej z czarnuszki, pestki dyni, buraki czy tran poprawią nasze zdrowie i ogólne samopoczucie.


Zobacz także:

Orzeł Barbara

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Opinie czytelników

data:

Polecam Można w nim znaleźć kilka bardzo fajnych sposobów, które na pewno poprawią naszą odporność. A od siebie chcę się z wami podzielić moim sposobem, którym są kąpiele solankowe. Bardzo przyjemny, naturalny i skuteczny sposób na to, żeby wzmocnić organizm.

Ocena użytkownika:
4
Zgłoś naruszenie regulaminu

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29262 )
Array ( [docId] => 29262 )