Cenna zawartość aloesu
Miąższ znajdujący się w liściach aloesu to połączenie 96 procent wody z 4 procentami ponad 270 dobroczynnych substancji. Wszechstronne właściwości lecznicze aloesu to wynik przede wszystkich znajdującej się w jego liściach allantoinie, będącej pochodną kwasu moczowego. To również bogate źródło łatwo przyswajalnych aminokwasów, niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera ich dziewięć z dziesięciu - histydyna, leucyna, lizyna, fenyloalanina, arginina, metionina, treonina i tryptofaniwalina. Brakujący składnik to trypofan.
Ponadto w miąższu istnieje mnóstwo witaminy C oraz kompleksu witamin z grupy B i pierwiastków takich, jak potas, chrom, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka czy żelazo. W niewielkich ilościach zawiera także krzem, mangan, miedź, glin, chrom oraz cynę. Natomiast w soku z aloesu nie brakuje żywicy, śluz i biostymulatorów.
Taka szeroka gama składników decyduje o wysokiej skuteczności terapeutycznej i leczniczej byliny z rodziny liliowatych o szarozielonych, grubych, mięsistych i przypominających kształtem miecz liściach. Wykorzystuje się miąższ oraz sok aloesu.