Chcąc na dłużej zatrzymać wypracowaną podczas wakacji opaleniznę zwykle sięgamy po preparaty zawierające beta-karoten. Jednak to bogate źródło witaminy A powinniśmy dostarczać do organizmu głównie w naturalnej postaci, gdyż korzystnie wpływa również na układ immunologiczny oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Przeciwutleniacz
Beta-karoten to jeden z barwników z rodziny karotenów w kolorze żółtym stanowiący przede wszystkim prowitaminę dla witaminy A, co oznacza, że po spożyciu ulega on przekształceniu właśnie w tę witaminę. Podczas trawienia w jelicie oraz wątrobie beta-karoten częściowo przemienia się w bardzo aktywną formę witaminy A – retinal. Pozostała część substancji występująca w osoczu krwi działa antyoksydacyjnie oraz antyinfekcyjne.
Twój organizm przetwarza w witaminę A jedynie tyle beta-karotenu, ile potrzebuje, jednak ten żółty barwnik spożywany w nadmiernych ilościach może spowodować karotenozę, czyli przebarwienie skóry na kolor żółty lub pomarańczowy, przede wszystkim w obrębie wnętrza dłoni oraz na podeszwach stóp. Po zmniejszeniu ilości beta-karotenu w codziennej diecie kolor skóry szybko odzyska normalny kolor.
Ponadto beta-karoten łagodzi skutki radioterapii i chemioterapii, zapobiega miażdżycy oraz wzmacnia Twoją odporność na infekcje i choroby układu immunologicznego.
Ochrona przed słońcem
Opalanie się stanowi jeden z podstawowych wakacyjnych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Niestety promieniowanie słoneczne to jedno z najbardziej szkodliwych czynników dla Twojej skóry, powodujących nie tylko poprawę jej kolorytu, ale również przyspieszających procesy starzenia się skóry, wywołujący poparzenia, a nawet zmiany nowotworowe.
Uzupełnienie diety o beta-karoten zwłaszcza w postaci wiśni, suszonych śliwek, brzoskwiń, mango, marchewki, dyni, szparagów czy pomidorów skutecznie przygotuje oraz ochroni skórę przed promieniowaniem UV.
Włączenie beta-karotenu do diety jest również zalecane ze względu na korzystny wpływ substancji na wzrok, a szczególnie poprawę widzeniem o zmierzchu.
Zobacz także: