Myśleć ekologicznie - o marnowaniu jedzenia

Autor: Czapla Agata
Data: 22-10-2012 r.

W dobie rozwoju cywilizacyjnego mamy wręcz nieograniczony dostęp do wszelkich dóbr. Najbardziej powszechnym z nich jest jedzenie, co powoduje, że jego ogromne ilości są bezsensownie marnowane. Czas zatrzymać ten proces.

Żywność, która nie została wykorzystana, czyli mówiąc wprost została zmarnowana wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne. Należy bowiem myśleć wielowymiarowo i widzieć problem pod różnymi kątami. Produkt spożywczy to nie tylko to, co jest w naszej lodówce czy ląduje na talerzu. To także produkcja, opakowanie, transport, emisja odpadów. To także marnotrawstwo wody i energii, które potrzebne są do wytworzenia, transportu i dystrybucji.

Skąd tyle marnotrawstwa

Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Należy do nich przegapianie terminu przydatności do spożycia a więc także zbyt duże zakupy. Lepiej kupować mniej a częściej i na bieżąco konsumować to, co rzeczywiście możemy i na co mamy ochotę. Nie powinno się kupować produktów tylko dlatego, że coś nam się nagle spodoba lub gdy akurat jest promocja. Wtedy i nasz stan portfela na tym cierpi i jedzenie jest marnowane.

Często też to wina złej jakości produktów. Najczęściej marnujemy pieczywo, warzywa, owoce, wędliny, jogurty. Większość Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że jest to szkodliwe i że tak właśnie sami się zachowują, jednak mimo wszystko odsetek takich zachowań wciąż jest bardzo wysoki.

 

Pomocne nawyki

Wystarczy wyrobić w sobie kilka nawyków, które pozwolą ograniczyć takie postępowanie. Przede wszystkim planować zakupy – zrób listę tego, co potrzebujesz, tak aby nie wpadać w pułapki marketingowe.

Warto też wyliczyć porcje, czasem cały woreczek kaszy to za dużo na jedną osobę i można rozłożyć to na dwa dni. Bardzo dobrym sposobem na bezpieczne i zdrowe przechowywanie jest też mrożenie. Możemy także podzielić się ze zbyt dużą ilością jedzenia z rodziną czy znajomymi albo umawiać się na wspólne gotowanie i potem rozdzielać każdemu porcje. W ten sposób skorzystamy nie tylko my, ale i całe środowisko.

Agata Czapla

Czapla Agata

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Wykonanie przyłącza kanalizacyjnego - opłaty

pobierz

Trudne przypadki związane z ewidencją odpadów

pobierz

Przebieg kontroli WIOŚ w firmie – obowiązki inspektora i przedsiębiorcy

pobierz

End of waste, czyli utrata statusu odpadu

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 29752 )
Array ( [docId] => 29752 )

Array ( [docId] => 29752 )