Biomasa to produkty podatne na rozkład biologiczny, w tym odpady i pozostałości przemysłu rolniczego, leśnictwa i związanych z nimi gałęzi gospodarki, jak również podatne na rozkład odpady miejskie. Biomasą jest materia organiczna, która może być wykorzystana do produkcji energii, zastępując na tym polu topniejące zasoby paliw kopalnych. W jaki sposób zatem można wykorzystać biomasę?
Pelet i brykiet
Peletowaniu i brykietowaniu poddaje się drzewo, słomę, siano, odpady przemysłu meblarskiego oraz suche rośliny z upraw energetycznych (wierzba, proso rózgowate itd.), a także zboże nienadające się do konsumpcji. Jest to tzw. biopaliwo stałe. Przed zbiciem materiału, należy wszystko rozdrobnić i wymieszać w specjalnej linii technologicznej. Brykiet ma postać walców, prostopadłościanów o wielkości kilku – kilkunastu centymetrów; pelet, natomiast, to dużo drobniejsze elementy, przypominające granulat.
Wartość energetyczna brykietu zależy od stopnia jego wilgotności. Dobrze wysuszona tona brykietu, o zawartości wody nie większej niż 20% odpowiada 0,5 tonie węgla. Brykiet można spalać w zwyczajnych piecach. Najbardziej ekonomiczną formą wykorzystania tego biopaliwa jest jego zgazowanie – w nieco droższych kotłach na zgazowanie drewna.
Biogaz
Biogaz powstaje w instalacjach ciepłowniczych, zwanych biogazowniami. Powstają one najczęściej przy dużych gospodarstwach rolnych, gdzie nie brakuje „paliwa”.
Substratami do produkcji biogazu mogą być: odpadki z produkcji zwierzęcej, odpady z produkcji roślinnej, a także organiczne odpadki komunalne. Ulegają one rozdrabnianiu i ujednoliceniu, a następnie podgrzane do temperatury 40 stopni – fermentują bez udziału tlenu.
Powstaje wówczas biogaz, składający się z metanu, etanu siarkowodoru, czasem wodoru i tlenu (w różnych proporcjach). Mieszanina gazów jest poddawana spalaniu w celu produkcji energii elektrycznej i cieplnej.
Zobacz także: