Rodzaj posiłków regeneracyjnych i napojów oraz wymagań, jakie powinny spełniać, a także przypadków i warunków ich wydawania określiła Rada Ministrów w rozporządzeniu z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów
Zgodnie z § 1 pkt 1 tego rozporządzenia pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, w formie jednego dania gorącego, z zastrzeżeniem § 2 ust., 2 czyli napojów, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
Zgodnie z § 2 ust. 2 omawianego rozporządzenia, jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych, przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Wartość takich posiłków, które spełniają powyższe wymagania będzie stanowiła przychód podlegający zwolnieniu z opodatkowania na podstawie art 21 ust 1 pkt 11 i 11b ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361 ze zm.)