VAT na usługi cateringowe (PKWiU 56.21) wynosi 8% (na podstawie § 7 ust. 1 pkt 1 w zw. z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego).
Należy jednak zauważyć, że usługi polegające wyłącznie na przygotowaniu posiłku i jego dostarczeniu bez żadnych dodatkowych usług, np.:
- obsługi kelnerskiej,
- wystroju wnętrza,
- dostarczenia wyposażenia,
- rezerwacji sali,
nie są usługami cateringowymi.
Czynności polegające na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków stanowią opodatkowaną stawką VAT 5% dostawę gotowych posiłków i dań. Jednak przyjęcie takiego stanowiska jest ryzykowne.
Sprzedaż polegająca na wykonaniu posiłku i jego dostarczeniu do klienta podlega stawce VAT 5%. Bezpieczniejsze jest jednak stosowanie do takiej sprzedaży stawki VAT 8%.
Organy podatkowe uznają bowiem, że stawka 5% ma zastosowanie wyłącznie do dostaw gotowych posiłków i dań, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia bez wykonania dodatkowych czynności przed konsumpcją, takich jak:
- podgrzanie,
- umieszczenie w kuchence mikrofalowej czy
- smażenie.