Kontrola przewozu mięsa

Data: 06-11-2013 r.

ITD zatrzymała do kontroli pojazd, w którym było przewożone mięso. Warunki sanitarne przewozu były skandaliczne. Okazało się, że mięso było przeznaczone na szaszłyki, które miały być sprzedawane przed cmentarzem podczas Wszystkich Świętych.

Zatrzymany przez ITD bus z przyczepą jechał drogą krajową nr 6 na odcinku Lębork-Słupsk. Inspektorzy zwrócili uwagę na pojazd, ponieważ poruszał się bardzo wolno i zostawiał za sobą chmurę spalin. Funkcjonariuszom nasunęło się podejrzenie, że bus jest niesprawny oraz przeładowany, więc zatrzymali go do kontroli.

Kontrola wykazała wiele naruszeń. Okazało się, że ze względu na zły stan techniczny pojazdu policja 2 tygodnie wcześniej zatrzymała dowody rejestracyjne samochodu oraz przyczepy. Ponadto na przyczepie była zamontowana tablica rejestracyjna innego pojazdu, a w aucie podróżowało za dużo osób. Było ich pięć, choć mogły jechać tylko dwie.

Ponadto pojazd oraz przyczepa były znacząco przeładowane. Wieziono nimi surowe mięso w brudnych skrzynkach oraz wszystkie niezbędne rzeczy do zorganizowania grilla. Samochód nie spełniał żadnych norm sanitarnych. Przewożone mięso nie było niczym przykryte, jechało bez chłodni i pachniało nieprzyjemnie. Inspekcja poinformowała o tej sprawie Sanepid.

Okazało się, że bus jechał do Warszawy, żeby przed jednym z cmentarzy zorganizować grilla i sprzedawać szaszłyki. Auto wraz z przyczepą ze względu na przeładowanie, brak dopuszczenia do ruchu oraz stan techniczny zagrażający bezpieczeństwu i środowisku skierowano na parking administracyjny. Kierowca został ukarany mandatami karnymi w kwocie 1.500 zł.

Źródło: GITD

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »
Array ( [docId] => 32272 )
Array ( [docId] => 32272 )

Array ( [docId] => 32272 )