Lista składników
Do przygotowania masy solnej będziemy potrzebować: 200g mąki, 200g soli oraz około 125 ml wody. Podczas wyrabiania masy solnej najważniejsze jest osiągnięcie prawidłowej konsystencji.
Masa nie może się kruszyć, ale też nie może być lejąca - nie powinna przyklejać się do rąk. Podana tu ilość wody jest uzależniona od gatunku mąki, jednak nie może być większa niż dwukrotność wartości podanej powyżej.
Wykonanie
Po wyrobieniu masy przystępujemy do tworzenia aniołka. Figurę najlepiej robić na folii aluminiowej, dzięki temu na dalszym etapie będzie łatwiej przenieść go do piekarnika. Jeżeli chodzi o samą formę aniołka to gotowe szablony możemy znaleźć w internecie narysować bądź samemu. Szerokość aniołka powinna wynosić około 6-8 cm.
Gdy już rozwałkowaliśmy masę, wycinamy według naszego szablonu elementy aniołka. Aby nadać bardziej naturalny kształt naszej figurce, palcami dodajemy fałdy na sukience lub odcisk np. koronki. Drobne elementy takie jak uszy, oczy, palce robimy za pomocą wykałaczki. Jeżeli chcemy, aby nasz aniołek nabrał kolorów, to w czasie wyrabiania masy solnej możemy dodać pigment - kakao, cynamon, kurkuma lub papryka. Wszystkie elementy naszego aniołka z masy solnej sklejamy za pomocą odrobiny wody.