Babka z majonezem

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Wydawałoby się, że majonez swoim smakiem wzbogaca tylko dania z jaj, surówki czy też sałatki. Sama się zdziwiłam, kiedy posmakowałam u swoich znajomych babkę z majonezem. Nie sądziłam, że takie połączenie pasuje do wypieków. Zapewniam, że majonez nie „kłóci się” ze smakiem ciasta.

Składniki

4 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 olejku cytrynowego
mały słoiczek majonezu
trochę cukru pudru do posypania babki

Wykonanie

Ubijamy białka z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy majonez. Przygotowaną masę pieczemy 45 min. w 160 stopniach. Upieczone ciasto posypujemy lekko cukrem pudrem.

 

Babka zachwyca delikatnością i złocistym kolorem.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28270 )
Array ( [docId] => 28270 )

Array ( [docId] => 28270 )