Składniki
2 łyżki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru)
cukier puder do piany
4 jaja (całe)
2 łyżki wody
szczypta soli,
1/2 cytryny (ewentualnie aromat cytrynowy do ciast)
Wykonanie
Żółtka ubić w wysokim naczyniu z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny (aromat). Przesiać mąkę, a następnie ubić pianę z białek. Aby piana była trwała warto do białek dodać odrobinę cukru pudru. Do ubitych żółtek dodawać stopniowo pianę z białek i przesianą mąkę, delikatnie mieszając (łyżką, nie mikserem). Dodać szczyptę soli, aby ciasto się nie przypalało.
Ciasto wylać na płaską blachę lub tortownicę posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Blachę lub tortownicę można również wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w temperaturze ok. 160 st., a gdy ciasto wyrośnie temperaturę należy zwiększyć do 200 st. Pieczenie należy zakończyć gdy biszkopt się zrumieni. Warto również sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką. Ciasto nakłuwamy i wycieramy patyczek o rękę – kiedy patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Należy wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto po około 5 minutach od wyłączenia i ostudzić.