Jak sama nazwa wskazuje, nasze portfele nie odczują znacznych strat. Zrobienie biszkoptu jest bowiem bardzo tanie, a składniki do jego przyrządzenia ma z pewnością w domu każda gospodyni bez konieczności wychodzenia do sklepu. Biszkopt w połączeniu z musem jabłkowym, marmoladą lub galaretką stanowi pyszny i lekki dla naszego żołądka deser.
Składniki
6 surowych białek
1/2 szklanki cukru pudru
3 pełne łyżki mąki krupczatki
cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania formy
pergamin do wyłożenia formy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie
Białka z dodatkiem łyżki cukru pudru ubijamy na bardzo ścisłą pianę, dodajemy, siejąc przez sito, mąkę z pozostałym cukrem pudrem, składniki lekko łączymy. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej dużej tortownicy, wstawiamy do ciepłego, ale niegorącego piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 min.
Upieczone wykładamy na deskę, chłodzimy w formie (najlepiej do góry dnem). Wyłożone na paterę ciasto posypujemy cukrem pudrem, kroimy w zgrabne romby i podajemy z dodatkiem musu jabłkowego, marmolady lub galaretki owocowej.