Biszkopt oszczędny

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Jak sama nazwa wskazuje, nasze portfele nie odczują znacznych strat. Zrobienie biszkoptu jest bowiem bardzo tanie, a składniki do jego przyrządzenia ma z pewnością w domu każda gospodyni bez konieczności wychodzenia do sklepu. Biszkopt w połączeniu z musem jabłkowym, marmoladą lub galaretką stanowi pyszny i lekki dla naszego żołądka deser.

Składniki

6 surowych białek
1/2 szklanki cukru pudru
3 pełne łyżki mąki krupczatki
cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania formy
pergamin do wyłożenia formy
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie

Białka z dodatkiem łyżki cukru pudru ubijamy na bardzo ścisłą pianę, dodajemy, siejąc przez sito, mąkę z pozostałym cukrem pudrem, składniki lekko łączymy. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej dużej tortownicy, wstawiamy do ciepłego, ale niegorącego piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 min.

Upieczone wykładamy na deskę, chłodzimy w formie (najlepiej do góry dnem). Wyłożone na paterę ciasto posypujemy cukrem pudrem, kroimy w zgrabne romby i podajemy z dodatkiem musu jabłkowego, marmolady lub galaretki owocowej.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28259 )
Array ( [docId] => 28259 )

Array ( [docId] => 28259 )