„Peanut butter cookies” należą do klasyków amerykańskiej kuchni. Ciasteczka z masłem orzechowym to wypiek wymyślony już na początku XX wieku, jednak wówczas do masy ciasteczkowej dodawano posiekane orzechy arachidowe, nie zaś gotowe masło z fistaszków.
Składniki
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g cukru trzcinowego demerara (demerara ma bardziej kryształową, sypką strukturę niż ciemnobrązowy,
klejący się nieco muscovado; dzięki temu ciasteczka będą kruche i
przyjemnie chrupiące)
100 g białego cukru
jajko
kilka kropli aromatu waniliowego
115 g miękkiego niesolonego masła
115 g masła orzechowego ze słoika
Wykonanie
Wyjmij masło z lodówki aby miało temperaturę pokojową. W jednej misce
wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier demerara. W drugiej
misce ubij jajko z białym cukrem i aromatem waniliowym. W trzeciej misce
utrzyj 2 rodzaje masła. Połącz razem zawartości wszystkich 3 misek i
wstaw masę ciasteczkową pod przykryciem do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyjmij ją i formuj ciasteczka o wadze około 15-20 g. Lep dłońmi kulki, delikatnie je spłaszczaj i kładź na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Zachowaj między nimi około 3-centymetrowy odstęp, ponieważ ciasteczka urosną w czasie pieczenia. Zrób widelcem delikatne, paskowane wzorki na górze ciasteczek aby ładnie wyglądały. Ponownie włóż je do lodówki na kolejne 40 minut (masa powinna być dobrze schłodzona).
Nastaw piekarnik na 185°C na funkcję „góra i dół”. Piecz ciasteczka około 12 minut, a kiedy zaczną robić się złociste, wyjmij je i odstaw do wystygnięcia. Po jakichś 15-20 minutach zdejmij je z blachy.