Składniki
300 g mąki
20 g drożdży
50 g cukru
1/2 szklanki letniego mleka
80 g masła
jajko
1/2 szklanki kremówki
2 łyżki zagęstnika (np. mąki ziemniaczanej)
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
sok z 1/2 cytryny
Na wierzch:
1 kg czarnych jagód
500 g białego sera trzykrotnie mielonego
Polewa:
500 g kwaśnej śmietany
2 jajka
100 g cukru
Wykonanie
Pracę zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie. Pokruszone drożdże z cukrem rozpuszczamy w mleku i wlewamy do zagłębienia. Dodajemy trochę mąki z brzegów i przyrządzamy papkowaty zaczyn. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Wiórki masła i jajko rozprowadzamy na brzegu mąki. Zaczynając od środka, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 45 min. Całość musimy energicznie zagnieść. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką i rozkładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Podciągamy do góry brzegi i nakłuwamy ciasto widelcem.
Następnie przygotowujemy wierzch. Płuczemy i odsączamy jagody. Ser ucieramy z kremówką, jajkiem, zagęstnikiem, cukrem, skórką cytrynową i sokiem cytrynowym. Powstałą masą serową smarujemy przygotowane wcześniej ciasto. Na wierzchu układamy warstwę jagód.