Składniki
Ciasto:
szklanka wody
½ kostki margaryny
szklanka mąki krupczatki
4 jajka
łyżka proszku do pieczenia
Masa:
½ litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki krupczatki
masło
żółtko (przed dodaniem do masy, jajko należy dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem)
1½ szklanki cukru pudru
Wykonanie
Wodę należy zagotować z margaryną. Kiedy będzie już wrzała, dodajemy do niej mąkę krupczatkę i mieszamy szybko, aby nie powstały grudki i masa była szklista. Tak przygotowaną masę należy ostudzić. Później wbijamy do niej po jednym jajku i dobrze mieszamy. Pod koniec wsypujemy do ciasta proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na dwóch identycznych formach. Wcześniej należy je dobrze natłuścić.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Kiedy będzie już miało złoty kolor, to uchylamy drzwiczki piekarnika i suszymy jeszcze przez 10 minut.