Ciasto Murzynek z rodzynkami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 16-07-2012 r.

Murzynek to naprawdę pyszne ciasto. Kiedy mi na to czas pozwala, to piekę go i od razu zjadam prosto z blachy prawie całe ciasto. Na pewno nie pożałujesz kiedy go upieczesz, a Twoja rodzina będzie zadowolona z uczty jaką im zafundujesz.

Składniki

kostka masła lub margaryny PALMY
1/3 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 szklanki cukru kryształu
2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
4 jajka (należy je dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka tłuszczu (do wysmarowania formy)
łyżka bułki tartej
10 dag rodzynek

Wykonanie

Wkładamy do naczynia masło lub margarynę razem z mlekiem, cukrem oraz kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając (nie doprowadzamy do wrzenia). Musi powstać gęsta, jednolita masa. Tak przygotowaną mieszaninę należy ostudzić, a następnie oddzielić kilka łyżek do innego naczynia i pozostawić.

Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Masę dobrze wyrobić, najlepiej drewnianą łyżką. Na sam koniec do ciasta należy dodać pianę z ubitych jajek oraz dobrze umyte i sparzone rodzynki (rodzynki możemy zastąpić orzechami włoskimi).

 

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni Celsjusza przez ok. 40-45 minut (kiedy włożymy patyczek do ciasta, to musi on być suchy). Na upieczone ciasto od razu rozsmarowujemy wcześniej odłożoną masę i studzimy.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28298 )
Array ( [docId] => 28298 )

Array ( [docId] => 28298 )