Składniki
Normatyw surowcowy:
20 dag masła
szklanka cukru pudru
3 żółtka
30 dag mąki (najlepiej krupczatki)
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
łyżka cukru
½ szklanki wody
5 dag rodzynek
2 galaretki
Masa orzechowa:
20 dag orzechów włoskich (mielonych)
szklanka mleka
30 dag masła
szklanka cukru pudru
kieliszek spirytusu
Polewa czekoladowa:
szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
łyżka masła
2 łyżki mleka lub wody
Wykonanie
Masło wraz z cukrem pudrem oraz żółtkami ucieramy na puszystą masę. Gdy masa będzie już gotowa, wsypujemy do niej przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, przez 30-40 minut (do momentu, kiedy włożony patyczek do ciasta będzie suchy) .
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Później smażymy z dodatkiem wody i cukru. Pod koniec dodajemy rodzynki oraz galaretki i dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Odstawiamy masę jabłkową i studzimy.
Masa orzechowa: Zmielone orzechy parzymy, zalewając je gorącym mlekiem. Później studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy masę orzechową. Pod koniec ucierania dodajemy jeszcze kieliszek spirytusu.
Polewa: Do małego rondelka wsypujemy cukier puder, dodajemy kakao, masło oraz mleko lub wodę i wszystko razem mieszamy. Polewę podgrzewamy do momentu połączenia się składników, cały czas ją mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Na ostudzone ciasto najpierw wykładamy masę jabłkową, na nią rozsmarowujemy masę orzechową i przygotowaną wcześniej polewę.