Czekoladowe lody z jabłkowym calvadosem to pyszny czekoladowy deser wzmocniony procentami. Ten mrożony przysmak przygotowujemy z lodów już gotowych, które wystarczy tylko nałożyć z pudełka łyżką do robienia gałek. Dzięki temu w ekspresowym tempie zaskoczysz swoich gości. Pamiętaj, że jeśli jego konsumentami będą dzieci, usuń z listy składników calvados i likier!
W niżej wymienionych składnikach celowo nie podałam dokładnych ilości ani proporcji, gdyż deser ten przygotowuje się raczej „na oko” – niektórzy wolą więcej lodów, inni bitej śmietany, inni zaś składników chrupkich: orzechów, ciasteczek czy wiórków czekoladowych. Warto jednak wyposażyć się w litrowe opakowanie lodów czekoladowych i około 500 ml śmietany do ubijania.
Składniki
pudełko lodów czekoladowych
tłusta śmietana 30% - dobrze schłodzona
90 g cukru
calvados
syrop lub likier czekoladowy
50 g orzechów laskowych - posiekanych
kilka pokruszonych ciasteczek (najlepiej kruchych, maślanych)
wiórki czekoladowe
+ przezroczyste pucharki do deserów albo duże kieliszki
Wykonanie
Najpierw w wysokim naczyniu ubij wraz z cukrem śmietanę. Na dno pucharków do lodów nałóż jedną łyżkę ubitą śmietanę. Na tę warstwę daj po 3 kulki lodów czekoladowych (jeśli twoja łyżka do robienia gałek jest bardzo duża, dwie gałki lodów w zupełności wystarczą). Polej lody 1-2 łyżkami calvadosu (jeśli deser będą jadły dzieci, w ogóle nie dodawaj alkoholu).
Teraz czas na bitą śmietanę – posługując się rękawem cukierniczym, zrób na samej górze deseru eleganckie rozetki. Na sam koniec posyp lody orzechami laskowymi, wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciasteczkami i polej wszystko ciemnobrązowym syropem albo likierem. Podawaj od razu, póki lody się nie rozpuściły.