Deser 3 BIT

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 05-07-2012 r.

Po raz pierwszy deser 3 BIT spróbowałem na urodzinach mojej cioci. I wywarło na mnie ogromne wrażenie. Niezwykły smak, jak i wspaniały wygląd. Deser 3 BIT po prostu rozpływał się w ustach a do tego jest dość łatwy w przygotowaniu.

Składniki

herbatniki
masa krówkowa (masa kajmakowa - można ją kupić w puszce)
krem śmietankowy lub krem waniliowy do tortów
0,5 l śmietany 30%
2 szt. śmietan-fix
mleko do przygotowania kremu

Wykonanie

Przygotowujemy formę i wykładamy ją herbatnikami. Masę kajmakową (masę krówkową) podgrzewamy do tego momentu, kiedy zrobi się płynna i można będzie ją łatwo rozprowadzić po herbatnikach.

Następnie przygotowujemy krem do tortów (najlepiej zgodnie z przepisem na opakowaniu). Ciepłą masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Teraz na herbatniki rozprowadzamy krem do tortów i znowu przykrywamy herbatnikami.

Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej dwa opakowania śmietan-fix z dodatkiem cukru pudru. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadzamy na wierzchu naszego deseru i przykrywamy już ostatnią warstwą herbatników.

 

Deser 3 BIT przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki, aby się mocno schłodził. Kiedy deser będzie już gotowy, kroimy go wzdłuż herbatników i podajemy gościom. Wierzch ciasta możemy posmarować polewą czekoladową lub roztopioną z dodatkiem mleka czekoladą mleczną. Można też posypać go wiórkami kokosowymi lub orzechami włoskimi albo orzechami laskowymi.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28294 )
Array ( [docId] => 28294 )