Deser jogurtowy orzeźwiający

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

W upalne dni nasz organizm potrzebuje szczególnie dużo płynów i dań schładzających. Należy o tym pamiętać zwłaszcza wtedy, gdy planujemy całe popołudnie spędzić na leżaku. Promienie słoneczne budzą w nas tak ogromne pragnienie, że nawet najwytrwalsi nie wyleżą na słońcu bez czegoś orzeźwiającego. Oto pomysł na jedno z nich.

Składniki

400 ml jogurtu o smaku naturalnym
szklanka śmietany kremowej
2 pełne łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny (łyżeczka)
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
3 łyżki gorącego mleka
kilka mandarynek i dorodna cytryna do przybrania deseru

Wykonanie

W dwóch łyżkach zimnej wody moczymy żelatynę, by napęczniała. Dokładnie umytą w gorącej wodzie cytrynę kroimy w bardzo cienkie półplasterki. Cząstki mandarynek obieramy z białej błonki. Śmietanę ubijamy na puch. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i, cały czas ubijając, łączymy ze śmietaną. Do jogurtu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gdy składniki się spienią, łączymy z ubitą śmietaną, nakładamy porcje do pucharków i wstawiamy do lodówki.

 

Przed podaniem krem oprószamy startą z cytryny skórką i przybieramy plasterkami cytryny i cząstkami mandarynek.

Wyśmienicie smakuje na leżaku.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28267 )
Array ( [docId] => 28267 )