Składniki
400 ml jogurtu o smaku naturalnym
szklanka śmietany kremowej
2 pełne łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny (łyżeczka)
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
3 łyżki gorącego mleka
kilka mandarynek i dorodna cytryna do przybrania deseru
Wykonanie
W dwóch łyżkach zimnej wody moczymy żelatynę, by napęczniała. Dokładnie umytą w gorącej wodzie cytrynę kroimy w bardzo cienkie półplasterki. Cząstki mandarynek obieramy z białej błonki. Śmietanę ubijamy na puch. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i, cały czas ubijając, łączymy ze śmietaną. Do jogurtu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gdy składniki się spienią, łączymy z ubitą śmietaną, nakładamy porcje do pucharków i wstawiamy do lodówki.