Deser mleczny z winogronami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Deser to idealne zakończenie każdego obiadu. Gama wyboru jest duża, a wszystko zależy od naszej wyobraźni i tego, co lubimy. Po ciężkostrawnym obiedzie najlepiej jednak wybrać te na bazie owoców. Jednym z moich ulubionych i bardzo prostych deserów jest deser na bazie dojrzewających na słońcu winogron.

Składniki

kiść białych, dorodnych winogron (50 dag)
pojemnik serka homogenizowanego
szklanka śmietany kremowej
2 czubate łyżki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
listki świeżej melisy

Wykonanie

Z umytych, dokładnie odsączonych winogron oddzielamy kilkanaście najładniejszych owoców do przybrania deseru. Pozostałe owoce rozkładamy w równych ilościach w pucharkach. Śmietanę ubijamy na gęsty puch, dodając w czasie ubijania cukier i sok z cytryny. Następnie łączymy ją z serkiem i całość ubijamy jeszcze przez kilka sekund, aż krem będzie jednolity i pulchny. Porcje kremu rozkładamy na owocach, przybieramy winogronami i listkami melisy.

 

Najlepiej smakuje nie później niż 10 min. po przygotowaniu. Wówczas krem jest puszysty i rozpływa się w ustach.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28254 )
Array ( [docId] => 28254 )

Array ( [docId] => 28254 )