Dietetyczne ciasteczka owsiane czekoladowe

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Błachnio Patrycja
Data: 21-06-2012 r.

Płatki owsiane zawierają bardzo wiele witamin. Wykorzystajmy te cenne właściwości w codziennej diecie, w formie zdrowej, słodkiej przekąski. Pamiętajmy jednak, iż każdy organizm jest inny i różnie może zareagować na składniki użyte do wypieku.

Składniki

szklanka płatków owsianych
1/2 kostki masła (125 g)
jajko kurze (lub 4 przepiórcze)
tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Do jednej miski wsypujemy płatki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem, dodając jajko i przestudzoną czekoladę. Wsypujemy sypkie produkty ciągle mieszając.



 

Ciastka nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Błachnio Patrycja

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28280 )
Array ( [docId] => 28280 )

Array ( [docId] => 28280 )