Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny PALMY
8 dag cukru kryształu
½ szklanki mleka
2 jajka
3 dag drożdży
otarta skórka z ½ cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag twarogu
25 dag mielonego maku
25 dag powideł śliwkowych
23 dag cukru kryształu
3 żółtka
1 białko
½ szklanki mleka
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki i rumu
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać przesianą przez sito mąkę i zrobić w niej wgłębienie. Do dołka dodać pokruszone drożdże, trochę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać tylko trochę z mąką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia ( nie mieszamy z całą mąką, tylko tam gdzie zrobiliśmy dołek ). Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę, resztę cukru, ciepłe mleko, jajka oraz skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Masło lub margarynę należy utrzeć na puszystą masę z dodatkiem twarogu, 15 dag cukru, dwoma żółtkami, rumem oraz mąką ziemniaczaną. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie razem z masą twarogową. Mak należy zagotować z resztą cukru, mlekiem oraz jedna łyżką maki.
Gdy ciasto podwoi już swoja objętość, to formujemy z niego wałek i kroimy na 16 części. Z każdej części formujemy placuszki. Brzegi ciasta należy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie na każdy placuszek kładziemy połowę maku i sera, a na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Później układamy je na blaszce posmarowanej tłuszczem. Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 20-30 minut. Muszą się ładnie zarumienić.