Jabłka z rodzynkami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-06-2012 r.

Jedzenie deserów to przyjemność i nikt temu nie zaprzeczy. Spożywane z umiarem i przygotowane ze zdrowych składników są dobrym lekarstwem na chandrę. Pamiętajcie – jeśli dopada Was złe samopoczucie, a macie pod ręką jabłka i rodzynki, jesteście w stanie w ciągu 30 min. obudzić hormon szczęścia.

Składniki

8 jabłek
1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki rodzynek
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 kostki masła
2 łyżki cynamonu

Wykonanie

Rodzynki myjemy, zalewamy przegotowaną wodą i czekamy aż napęcznieją. Płatki mieszamy z ¼ szklanki mąki, ¼ szklanki cukru i łyżką cynamonu. Dodajemy rozdrobnione masło i zagniatamy ciasto.

Jabłka myjemy, obieramy i pokrojone wrzucamy do naczynia. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy resztą mąki wymieszanej z dwoma łyżkami cukru i łyżką cynamonu. Następie układamy na formie do pieczenia. Dodajemy rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły.

Na koniec jabłka posypujemy powstałą z ciasta kruszonką i pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28288 )
Array ( [docId] => 28288 )