„Królewskie góry” czyli jabłecznik inaczej

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Każdy wie, że dobre polskie jabłka i szczypta cynamonu to podstawa dobrego jabłecznika. Wiele przepisów jest jednak bardzo skomplikowanych. Ja natomiast polecam skomplikowanie brzmiący prosty przepis na królewską jabłecznikową ucztę – „Królewskie góry”. Ciasto jest tanie i mało pracochłonne. Zaskakuje delikatnością, rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Składniki

Ciasto:
2 pełne szklanki mąki (i trochę do podsypania ciasta)
margaryna KASIA
serek homogenizowany waniliowy (200g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
16 połówek jabłek (8 całych- niezbyt twarde)
cynamon
Ważne! Do ciasta nie dodajemy jajek

Polewa: (składniki rozcieramy na gładką masę)

szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany

Wykonanie

Ciasto zagniatamy jak na kruche (mąka + margaryna + serek + proszek do pieczenia + łyżka cukru pudru + cukier waniliowy), wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną częścią wylepiamy blachę (ciasta będzie niewiele ale właśnie tak ma być). Na to kładziemy obrane połówki jabłek, sypiemy cynamonem i układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Nakłuwamy widelcem w miejscach stykania się jabłek.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Upieczone, gorące ciasto polewamy roztartą na gładką masę polewą.

 

Delikatna w smaku polewa plus rozpływające się ustach jabłka opruszone cynamonem to smak nie do zapomnienia. Ciasto zachęca nie tylko widokiem „królewskich gór” ale także cudnym zapachem.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28269 )
Array ( [docId] => 28269 )

Array ( [docId] => 28269 )