Składniki
Ciasto:
2 pełne szklanki mąki (i trochę do podsypania ciasta)
margaryna KASIA
serek homogenizowany waniliowy (200g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
16 połówek jabłek (8 całych- niezbyt twarde)
cynamon
Ważne! Do ciasta nie dodajemy jajek
Polewa: (składniki rozcieramy na gładką masę)
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie
Ciasto zagniatamy jak na kruche (mąka + margaryna + serek + proszek do pieczenia + łyżka cukru pudru + cukier waniliowy), wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną częścią wylepiamy blachę (ciasta będzie niewiele ale właśnie tak ma być). Na to kładziemy obrane połówki jabłek, sypiemy cynamonem i układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Nakłuwamy widelcem w miejscach stykania się jabłek.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Upieczone, gorące ciasto polewamy roztartą na gładką masę polewą.