Kruchy torcik z porzeczkami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-06-2012 r.

Świeże owoce mają inny smak. Dlatego zawsze staram się korzystać z sezonowych dobrodziejstw. Tym razem w roli głównej porzeczki. Są nie tylko smaczne ale również bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy C i PP a także potasu, wapnia i fosforu. Ich kwaskowy smak idealnie komponuje się z kruchym słodkim ciastem. A zatem do dzieła.

Składniki

Ciasto:
1¼ szklanki mąki
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
12 dag masła
jajko
szczypta soli
Masa:
4 białka z dużych jaj
niepełna szklanka cukru
50 dag porzeczek

Wykonanie

Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajo i szybko łączymy składniki. Powstałe ciasto schładzamy w lodówce. Następnie 2/3 ciasta wykładamy na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy, a z reszty robimy boki wysokości około 3 cm. Ciasto podpiekamy przez 10 min. w gorącym piekarniku.

 

Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy, aż masa stanie się lśniąca. Do piany wkładamy umyte, osączone i odszypułkowane porzeczki, lekko mieszamy i układamy na podpieczonym spodzie. Wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika na około 40 min. Piana powinna się lekko zrumienić.

Słodycz ciasta i kwaskowość porzeczek to duet doskonały.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28289 )
Array ( [docId] => 28289 )

Array ( [docId] => 28289 )