Kruchy torcik z rabarbarem

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 06-06-2012 r.

Nie od dziś wiadomo, że soczysty, wiosenny rabarbar jest idealnym nadzieniem do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Zachęcam zatem do przygotowania jednego z nich - kruchego torcika z nadzieniem rabarbarowym. Mimo że pogoda za oknem płata nam różne figle, smak rabarbaru w tej kompozycji nie pozwoli nam zapomnieć, że okres wakacyjny pora zacząć.

Składniki

2 szklanki mąki tortowej
1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
szczypta soli
6 dużych łyżek lodowatej (ważne!) wody np. chłodzonej przez 20 min. w zamrażalniku lodówki

Nadzienie:

1 kg malinowego rabarbaru
sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/2 szklanki rodzynek
2 pełne łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
lukier pomarańczowy

Wykonanie

Dokładnie umyty rabarbar kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce. Z suchych składników ciasta robimy kruszonkę (najłatwiej w malakserze), dodajemy lodowatą wodę, zagniatamy ciasto i od razu rozwałkowujemy dwa placki. Większym wykładamy spód przygotowanej wcześniej średniej wielkości tortownicy i nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem. Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy w miarę równomiernie przygotowany rabarbar i przykrywamy mniejszym krążkiem. Przed wstawieniem do piekarnika, dociskamy brzegi ciasta. Pieczemy przez ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.

Torcik wyjmujemy, gdy się pięknie zrumieni. Jeszcze ciepły polewamy lukrem pomarańczowym, utartym z 1/2 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczkami soku z pomarańczy.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28266 )
Array ( [docId] => 28266 )