Składniki
2 szklanki mąki tortowej
1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
szczypta soli
6 dużych łyżek lodowatej (ważne!) wody np. chłodzonej przez 20 min. w zamrażalniku lodówki
Nadzienie:
1 kg malinowego rabarbaru
sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/2 szklanki rodzynek
2 pełne łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
lukier pomarańczowy
Wykonanie
Dokładnie umyty rabarbar kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce. Z suchych składników ciasta robimy kruszonkę (najłatwiej w malakserze), dodajemy lodowatą wodę, zagniatamy ciasto i od razu rozwałkowujemy dwa placki. Większym wykładamy spód przygotowanej wcześniej średniej wielkości tortownicy i nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem. Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy w miarę równomiernie przygotowany rabarbar i przykrywamy mniejszym krążkiem. Przed wstawieniem do piekarnika, dociskamy brzegi ciasta. Pieczemy przez ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.