Przeważnie wszystkie przepisy na ciasta z owocami zawierają w sobie biszkopt. A ja proponuję coś, co zawsze się uda, nie opadnie i świetnie smakuje.
Składniki
3 jajkapół kostki roztopionej margaryny
pół szklanki cukru kryształu
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy lub dowolny, jak kto lubi
0,5 l śmietanki kremówki (niekoniecznie)
galaretka (niekoniecznie)
Wykonanie
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy lub ucieramy mikserem. Dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, zapach, wlewamy powoli ostudzony tłuszcz. Mieszamy krótko - do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto możemy upiec:
- albo jako spód, na który kładziemy pokrojone truskawki wymieszane z bitą śmietaną, całość zalewamy galaretką
- albo trochę inaczej: wylewamy połowę ciasta na blachę, posypujemy wiórkami kokosowymi, na to układamy dowolne owoce i zalewamy pozostałym ciastem. Po upieczeniu i ostudzeniu nakładamy bitą śmietanę lub tylko posypujemy cukrem pudrem.