Lekkie ciasto ucierane z owocami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Dąbrowska Krystyna
Data: 30-05-2012 r.

Lubię piec a jeszcze bardziej jeść ciasta, najbardziej z owocami i bitą śmietaną. Podaję Wam wypróbowany i pewny przepis, który dostałam od koleżanki dawno, dawno temu i do dziś go wykorzystuję, ponieważ jest łatwy i szybki.

Przeważnie wszystkie przepisy na ciasta z owocami zawierają w sobie biszkopt. A ja proponuję coś, co zawsze się uda, nie opadnie i świetnie smakuje.

Składniki

3 jajka
pół kostki roztopionej margaryny
pół szklanki cukru kryształu
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy lub dowolny, jak kto lubi
0,5 l śmietanki kremówki (niekoniecznie)
galaretka (niekoniecznie)

Wykonanie

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy lub ucieramy mikserem. Dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, zapach, wlewamy powoli ostudzony tłuszcz. Mieszamy krótko - do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowane ciasto możemy upiec:

  • albo jako spód, na który kładziemy pokrojone truskawki wymieszane z bitą śmietaną, całość zalewamy galaretką
  • albo trochę inaczej: wylewamy połowę ciasta na blachę, posypujemy wiórkami kokosowymi, na to układamy dowolne owoce i zalewamy pozostałym ciastem. Po upieczeniu i ostudzeniu nakładamy bitą śmietanę lub tylko posypujemy cukrem pudrem.

W obu przypadkach czas pieczenia ok. 35 min.

Dąbrowska Krystyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28253 )
Array ( [docId] => 28253 )