Zwróć uwagę, że na naszym rynku dostępnych jest tyle form do pieczenia muffinek i jeszcze więcej papilotek, że prócz smaku, gotowe wypieki będą cieszyć także nasze oczy. Zatem – do dzieła!
Składniki
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczka soli
szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanka oleju
aromat śmietankowy
1½ szklanki pokrojonych truskawek
czekolada mleczna do posypania
Wykonanie
Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli: jajka, olej, aromat śmietankowy i mleko. Następnie suche i mokre składniki łączymy ze sobą. Pamiętajmy przy tym, że ciasto na muffinki nie powinno być idealnie gładkie, ale grudkowate, czyli mieszajmy je niezbyt starannie. Grudkowate ciasto daje pyszne i lekkie muffiny podczas, gdy z nadmiernie wyrobionego powstają gliniaste i ciężkie babeczki.
Truskawki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do ciasta. Następnie wypełniamy ciastem formę na muffinki, wyłożoną papilotkami. Posypujemy posiekaną mleczną czekoladą. Pieczemy w piekarniku, z opcją termoobiegu w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciastka są gotowe.