Miodownik z orzechami włoskimi

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-08-2012 r.

Przedstawiam wam przepis na wręcz niezwykłe ciasto, Miodownik. Jak sama nazwa mówi, jest to ciasto z dodatkiem miodu, ale nie tylko. W jej wnętrzu możemy znaleźć również orzechy włoskie. Przypomina trochę ciasto piernikowe, ale jest na prawdę wspaniałe.

Składniki:

mały słoiczek miodu sztucznego
12,5 dag margaryny PALMY
1 ½ szklanki mąki pszennej
5 jajek ( należy je dobrze umyć  i sparzyć wrzątkiem )
1 szklanka cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
10 dag orzechów włoskich
1/3 szklanki mleka
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Wykonanie:

Do niewielkiego rondla dodajemy miód i podgrzewamy, aby dobrze się rozpuścił. Następnie margarynę PALMĘ ucieramy na puszystą masę wraz z żółtkami i cukrem kryształem. Później dodajemy do masy rozpuszczony miód oraz mąkę ( można dodać więcej mąki, jeżeli ciasto jest za rzadkie, powinno przypominać ciasto piernikowe ). Dokładnie wyrabiamy. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki, to należy dodać dobrze posiekane orzechy włoskie, mleko oraz sodę oczyszczoną. Ciasto wyrabiamy i na sam koniec dodajemy jeszcze pianę ubitą z białek. Ciasto wykładamy do wcześniej dobrze wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w niezbyt nagrzanym piekarniku ( temperatura powinna wynosić gdzieś 160-175 stopni Celsjusza ) przez około 1 godzinę. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem, czy jest już gotowe. Dobrze wystudzony miodownik owijamy w folię aluminiową, gdyż w niej dłużej zachowuje świeżość.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 36348 )
Array ( [docId] => 36348 )

Array ( [docId] => 36348 )