Pączki angielskie dla każdego łasucha

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Jak nazwa wskazuje, przepis powinien pochodzić z Anglii. Nic jednak bardziej mylnego. To przepis, który przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk. Pączki z tego przepisu to idealny słodki dodatek do popołudniowej kawy. W związku z tym, że błyskawicznie się je robi, nie raz mogą uratować nas, gdy wpadną niespodziewani goście.

Składniki

pojemnik serka homogenizowanego
2 szklanki mąki
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Wykonanie

Składniki łączmy i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na grubość 2 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a w nich malutkie kółeczka kieliszkiem. W tej czynności bardzo chętnie uczestniczą dzieci. Zachęcam zatem do zaangażowania ich do dobrej zabawy.

Tak przygotowane kółka kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Następnie radzę wyjąć je na ręcznik papierowy, by pozbyć się zbędnego tłuszczu. To sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Na koniec posypujemy pudrem.

 

Choć mają inny smak niż tradycyjne pączki to z pewnością oczarują nie jednego łasucha.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28268 )
Array ( [docId] => 28268 )

Array ( [docId] => 28268 )